3 tips om fysieke klachten op kantoor te voorkomen

Gepubliceerd op: 15-03-2023

Ligt het ziekteverzuim bij jou op kantoor erg hoog? Dan is dit natuurlijk slecht voor de productiviteit van het bedrijf. Om over de bijkomende kosten nog maar te zwijgen. Veel ziekmeldingen worden echter veroorzaakt door een slechte werkomgeving. Denk bijvoorbeeld aan onvoldoende luchtkwaliteit, maar ook aan werkstress of een verkeerde werkhouding. Dit kan allemaal resulteren in fysieke klachten en uiteindelijk ziekteverzuim.

Maar hoe dring je deze klachten terug? De beste oplossing is de kantooromgeving aanpassen. Deze gezonder maken. Hieronder ontdek je drie tips om mee aan de slag te gaan.

1.      Bespaar niet op kantoormeubelen

Goede ergonomische kantoormeubelen zijn van essentieel belang bij de inrichting van een veilige kantoorruimte. Toch proberen we nog al te vaak te besparen op het interieur. Prima, maar liever niet op de daadwerkelijke werkplek. Het bureau en de bureaustoel moeten echt van de juiste kwaliteit zijn. Hierop besparen werkt alleen maar averechts.

Ga daarom op zoek naar een specialist in kantoormeubelen. Bij Havic Kantoormeubelen vind je bijvoorbeeld alles wat je nodig hebt voor een kwalitatieve en ergonomische kantoorinrichting. Als je het kantoor op de juiste manier inricht, zal dit de productiviteit zeker ten goede komen. Deze investering verdien je dan ook dubbel en dwars weer terug.

Bijkomend voordeel is dat kwalitatieve meubels ook nog eens een zeer lange levensduur hebben.

2.      Iedereen een eigen werkplek

Rouleren werknemers onderling nog wel eens van werkplek? Dan is het verstandig om hier een einde aan te maken. Geef iedereen een vaste plek op kantoor. Een eigen bureau. Hiermee voorkom je dat mensen op een verkeerd afgesteld bureau of bureaustoel gaan zitten. Het is niet voor niets dat ergonomische bureaustoelen geheel naar wens afgesteld kunnen worden. Ieder lichaam vraagt om iets anders. Als je iedereen een eigen plek met ergonomische kantoormeubelen geeft, betekent dit dat zij altijd in de juiste houding ‘gedwongen’ zullen worden.

Besef goed dat niet iedereen van het belang van een goede werkhouding op de hoogte is. Daarom des te belangrijker om die kennis te delen. Hang eventueel ook instructies op in ieder kantoor. Zo maak je duidelijk welke werkhouding kan helpen bij het voorkomen van fysieke klachten.

3.      Voorkom werkstress

Fysieke klachten worden niet alleen veroorzaakt door het lichaam, maar ook door de geest. We zijn door de jaren heen steeds drukker geworden. Het is dan ook niet vreemd dat we ook meer stress zijn gaan ervaren. Stress is niet altijd iets negatiefs. Op de korte termijn kan het zelfs positief werken. Wanneer je je bijvoorbeeld zorgen maakt om een presentatie, stijgt de adrenaline en krijg je misschien juist meer energie om dan te knallen. Langdurige stress kan echter gevolgen hebben voor het lichaam. Denk aan een te hoge bloeddruk, slapeloosheid, hoofdpijn en ga zo maar door.

Natuurlijk kan de werksituatie niet altijd direct veranderd worden. Maar wanneer meerdere mensen extreme werkdruk ervaren, dan is het wel belangrijk om dit nader te bekijken. In hoeverre kunnen taken bijvoorbeeld beter verdeeld worden? Zit iedereen wel op de juiste functie?