Financieel adviseur inschakelen

Gepubliceerd op: 18-10-2021

Zelf je financiële zaken regelen is niet makkelijk. Als je hier hulp bij nodig hebt is het misschien iets om een financieel adviseur in te schakelen. Maar wat doet zo iemand nou eigenlijk precies? Dat lees je hier verder in dit artikel. 

Wat doet een financieel adviseur?

Een financieel adviseur kan voor zichzelf werken of bijvoorbeeld voor een bank. Hij helpt en adviseert mensen met het maken van financiële beslissingen. Dit kan gaan over beleggingen of een hypotheek maar ook over spaarrekeningen of betaalrekeningen. Zodra alle nodige informatie bekend is bij de adviseur, zal er gekeken worden welke financiële producten daarbij aansluiten. Hier zal uiteindelijk een advies uit voortkomen wat het beste past bij de klant en dit wordt toegelicht. 

Welke vaardigheden zijn van belang 

Als financieel adviseur goede aanbevelingen kunnen geven en goed zijn in het verkopen van producten. Hierbij is het van belang dat je kennis hebt over de producten en mogelijkheden die de bank te bieden heeft. Je moet ook offertes kunnen opstellen en je houdt de administratie en de ingevulde formulieren van de klant bij. Het klantcontact is erg belangrijk. Dit gebeurt via de telefoon, op kantoor of bij de klant thuis. Sociaal, professioneel en commercieel zijn dus belangrijke vaardigheden die een financieel adviseur moet hebben.

Een financieel adviseur kiezen 

Je kunt op een aantal dingen letten als je een financieel adviseur wilt gaan uitkiezen. Hierdoor voorkom je dat je een verkeerde keuze maakt. De website van AFM is te zien of een financieel adviseur beschikt over een vergunning. Hier is ook te lezen of de adviseur zijn werk goed doet. Je krijgt het grootste aanbod van een onafhankelijke financieel adviseur. Deze vergelijkt alle mogelijke verstrekkers en partijen. Het is dus verstandig om hier vooraf naar te kijken. 

Zelf financieel adviseur worden 

Als je zelf interesse hebt om financieel adviseur te worden moet je eerst een HBO of WO opleiding in de richting van financiën of economie gaan volgen. Hierbij kun je denken aan Bedrijfseconomie, Management, Economie en recht (MER) en Accountancy. Deze opleidingen zijn handig als je wenst als financieel adviseur aan de slag te gaan.