Waarom zijn de brandstofprijzen zo hoog?

Gepubliceerd op: 25-10-2021

Het is voor het eerst ooit dat de prijs voor een liter benzine boven de 2 euro ligt. Voor een liter diesel betaal je ook meer dan ooit. Je betaalt voor een liter diesel 1,659 en voor een liter lpg 1,026 euro. Dit is eerder nog nooit voortkomen. Maar hoe komt dit toch?

Meer vraag naar olie 

De vraag naar olie stijgt steeds meer. Dit is een reden voor de hoge brandstofprijzen. Nu we de coronacrisis steeds meer onder controle lijken te krijgen zorgt dat er ook voor dat de economie weer op leeft. Dat gaat samen met veel energieverbruik. Aan de andere kant wordt er minder olie gepompt uit olieproducerende landen. Dit zorgt ervoor dat brandstof relatief schaars blijft waardoor de prijs stijgt. 

Belasting op brandstof stijgt 

Een ander punt dat meespeelt bij de hoge brandstofprijzen is dat elk jaar de belasting op brandstof stijgt. Vroeger betaalde je minder belasting over een liter brandstof terwijl de olieprijs veel hoger was dan nu. Als je kijkt naar nu dan wordt er bijna 10 cent accijns meer gevraagd voor een liter benzine dan 10 jaar geleden en daar wordt ook nog btw over geheven. De btw is in de tussentijd ook nog gestegen van 19 procent naar 21 procent.

Dalen gaat nog wel even duren 

De verwachting is dat tanken niet goedkoper gaat worden in de toekomst. De hoge brandstofprijzen zouden zelfs nog meer kunnen gaan stijgen. Er wordt wel verwacht dat de stijging niet tot heel ver oploopt. Als de prijs namelijk erg oploopt dan komt er te veel druk op de landen te staan die de olie produceren waardoor de prijzen weer zullen dalen. Dit is natuurlijk niet wat olieproducenten willen. Bepaalde landen zijn erg afhankelijk van de opbrengsten van olie waardoor ze een groot probleem hebben als de olieprijzen dalen.

Kortingen op de hoge brandstofprijzen 

Gelukkig betaal je niet bij elk tankstation meer dan 2 euro per liter. Bij redelijk wat tankstations krijg je korting. Op deze manier kun je op verschillende plekken wat goedkoper tanken dan 2 euro per liter. Door dit een beetje slim uit te zoeken kun je jezelf toch nog wat geld laten besparen bij het tanken.