Is werken in de civiele techniek iets voor jou?

Gepubliceerd op: 26-11-2021

Het voordeel van werken in de civiele techniek is dat je eigenlijk altijd zekerheid op een baan hebt. Dit komt omdat er in de techniek een groot personeel tekort heerst. Als je kiest voor een opleiding in dit vakgebied zorgt ervoor dat je een ruime keuze hebt met het kiezen van een baan. Maar is werken in de civiele techniek iets voor jou? Dat lees je in dit artikel. 

Wat houdt civiele techniek in?

Bij werken in de civiele techniek moet je denken aan het realiseren, ontwerpen en onderhouden van voorwerpen die vastzitten aan de grond. Dit zijn onder andere spoorwegen, bruggen, gebouwen en constructies die zich focussen op het sturen van rivieren en kanalen. Naast deze hierboven genoemde voorbeelden zijn er nog veel meer objecten die door middel van civiele techniek gemaakt worden. Aangezien het zo’n breed vakgebied is zorgt dat ervoor dat er ook op veel verschillende manieren in deze sector gewerkt kan worden.

Veelzijdig vakgebied

Als je wil werken in de civiele techniek dan kom je erachter dat het een erg veelzijdig vakgebied is. Door civiele techniek wordt de mobiliteit en bereikbaarheid van mensen en bedrijven extra bevorderd. Het is een hele opgave om alles ondanks bepaalde omstandigheden en overlast goed te laten lopen. Er moet namelijk rekening gehouden worden met bepaalde aspecten zoals lawaai, overstromingen, trillingen en overlast van wegen die afgesloten zijn. 

Wat er valt onder civiele techniek

Verkeersbouwkunde, wegenbouwkunde, waterbeheer, riolering, hydrologie, beton- en staalconstructies zijn werkzaamheden waar je mee te maken krijgt als je werkt in de civiele techniek. Hydrologie is momenteel een erg actueel onderdeel. Bij hydrologie gaat het om het water onder en op de grond en in de atmosfeer. De stand van grondwater, de stromingen en het oppervlaktewater zijn voorbeelden van hydrologie. 

In de civiele techniek werken

Bij werken in de civiele techniek kun je allemaal verschillende kanten op. Er is altijd wel een baantje wat past bij jouw wensen. Werk je graag met je handen? Werk je graag samen? Wil je schakelen tussen overheden en bedrijven? Dat kan allemaal met een baantje in de civiele techniek. In Nederland zijn verschillende scholen waar de opleiding civiele techniek wordt aangeboden.